Fardo Dopstra Fotografie
Home »
Info »
Testimonials

Testimonials


DANIELLE & MATTHIJS

"Aanrader! E + F hebben de tijd genomen om ons te leren kennen en zich te verdiepen in onze voorkeuren. Erg behulpzaam, duidelijk en professioneel! Alle 'happy tears' en onbetaalbare momenten zijn prachtig vastgelegd! Alles behalve statische foto's! Aanvulling van Matthijs: Gezellig om erbij te hebben! 
Ennuuu.... Die fotoshoot in IJsland, onbetaalbaar, zo gaaf!"PATRICK & ANNEMIEKE

"De mooie foto’s op de blog van Fardo hebben ons doen besluiten om net dat beetje meer uit te geven aan de fotograaf. Dit is een fantastische keuze gebleken. Tijdens het kennismakingsgesprek voelden we meteen een klik met Fardo en Erik. Het idee om moodboards te maken om zo onze smaken duidelijk te maken stond ons erg aan en is ook goed uitgepakt. Het is top dat ze met zijn tweeën foto’s maken zodat geen moment gemist hoeft te worden. De foto’s zijn naast zeer professioneel en persoonlijk ook nog eens origineel. Je kunt op de foto’s niet eens terugzien dat wij beide totaal niet fotogeniek zijn. Fardo en Erik waren een erg leuke toevoeging aan onze bruiloft en ook zonder de camera’s hadden we ze er best bij willen hebben! Een half jaar na dato kijken we met de mooie foto’s als bewijs terug op een prachtige dag!"

Trouwen Meer van Lenten


FLORE & VINCENT

"What can I say appart from:Whaoo, perfect, awesome, couldn't hoped for more, beautiful, splendid, best wedding souvenir ever! 
If you are lucky enough to book with Fardo and Erik you won't be disappointed, and you will never regret your choice for your big day! 
Can't recommend them enough! 
We only get married once in a lifetime and having beautiful picture is priceless! So stop wasting your time and book here!"MIRANDA & HAMED

"In 1 woord geweldig! Het is gezellig en ontspannen en dat zie je terug op de foto's. Er werd perfect aangevoeld van wat wij belangrijk vonden en heel fijn dat de wensen die we hadden, allemaal gedaan konden worden (met hond, paard, alles kon). Ze hebben met de goede combinatie van hun eigen ervaring en onze wensen precies alles gemaakt wat we graag wouden. Hierdoor hebben we geweldige foto's van de verlovingsshoot en de bruiloft. We krijgen ook lovende reacties van de omgeving! We zijn heel erg gelukkig met alle foto's!"HANNAH & ARMAND

"Fardo en Erik hebben gefotografeerd op onze bruiloft. Ze waren een hele mooie toevoeging op die dag. Wat hebben we vaak van familie en vrienden gehoord hoe leuk ze de fotografen vonden. Zo vriendelijk en gezellig op de dag zelf, maar ook de blog met de mooie teksten en prachtige foto’s werden vaak genoemd. De preview foto, die we direct op de dag zelf kregen was heel mooi en handig. Zo kon je iedereen direct een mooie foto van de bruiloft laten zien. Ook de blog was hierbij fijn. Familie en vrienden konden zo gemakkelijk meekijken naar de foto’s. We hebben alle foto’s al binnen en we vinden ze prachtig. Fardo en Erik hebben volledig aan onze verwachtingen voldaan. Heel erg bedankt 😊."

Fotograaf Groningen Bruidsfotograaf Groningen


MARCO & ANNA MARIE

"Fardo is werkelijk fantastisch! Haar werk heeft alle verwachtingen overtroffen en wij zijn beide enorm blij met het eindresultaat van onze trouwrapportage. Samen met Erik bereiden ze zich goed voor en zij nemen onze inbreng zeer serieus. Ook tijdens de trouwdag halen ze onze ideeën nog regelmatig terug, zodat we niks vergeten. Het zijn zulke leuke mensen om mee te sparren en om mee te hebben op je trouwdag. Ze hebben jouw visie voor ogen en weten dat perfect uit te beelden op een foto. Daarnaast weet ze hele kleine momentjes tussen ons als bruidspaar en tussen gasten zo goed vast te leggen. Je proeft de sfeer als je de foto's terug kijkt. De combinatie van bovengenoemde maakt het werk van Fardo (en Erik) naar onze mening uniek! Kortom: Top fotografen die bezig zijn met jouw visie, enorm leuke mensen zijn en talent hebben voor fotografie!"MARJAN & PATRICIA
"Super mooie foto's! Ondanks de kou gingen jullie met een big smile door met fotograferen. Foto's zijn voor iedereen speciaal en waardevol, maar voor ons helemaal omdat er van ons haast geen foto's zijn. Ik wou geen standaard kiekjes en dat heb je helemaal top gedaan. Het was een super leuke middag, we hebben genoten (ondanks de bibbers) en het resultaat is geweldig! Dank jullie wel, en op naar de volgende shoot!"HARM & KLAAS

"Super goede ervaring gehad met Fardo en Erik. Relaxte sfeer en fantastische foto's. De foto's zijn heel natuurlijk geworden en totaal niet geforceerd. Aanrader!"BERTHE & PETER

"We zijn dolblij met onze prachtige engagement- en trouwfoto’s! Met oog voor detail en het vermogen om ons op ons gemak te stellen hebben we fantastische foto’s om aan onze mooiste dag terug te denken. Ze hebben goed geluisterd naar onze wensen en super goede kwaliteit geleverd. We kunnen iedereen aanraden om foto’s te laten maken door Fardo en Erik."

Verlovingsring


NYNKE

"De foto's zijn prachtig, overweldigend en een weergave van hoe het moment voelde. Terwijl ik lekker bezig was met mijn paard stond Fardo toe te kijken. Althans dat dacht ik. Toen ik de foto's kreeg zag ik dat ze ieder moment, ieder detail haarscherp had vastgelegd. Ze bewoog zich zo natuurlijk om me heen dat ik er niets van gemerkt heb. Ik kreeg ook maar minimale aanwijzingen. Ze had zelfs nagedacht over spiegels, diepte, kleuren, geometrische vormen en lichtinval, zonder mij daarvoor een kant op te sturen. De volledige digitale bestanden brachten tranen in mijn ogen. Ik kon weinig bewerking aan de foto's ontdekken. Het was precies zo zoals ik me de middag herinnerde. Bently en ik even samen."

Fotoshoot Manege


FAMILIE KONINGS

"Fardo en Erik waren relaxed en professioneel tijdens onze photoshoot, er heerste een ongedwongen en ontspannen sfeer toen we 's ochtendsvroeg in de natuur stonden. Fardo had oog voor kleine, subtiele momentjes en dacht met ons mee over de locaties. We zijn erg tevreden over de supersnelle service en erg blij met het eindresultaat!"

Kinderfotograaf Groningen


NADINE

"Super bedankt voor de mooie foto's Fardo & Erik! Ik vond het super leuk om te doen! Ik krijg veel positieve reacties op m'n foto's! Het was een super leuke avond!"

Sweet Sixteen fotoshoot Opende Groningen


SINEKE & JORN

"Toen ik ten huwelijk gevraagd werd door Jorn, gingen we meteen samen dingen regelen. Wat voor ons één van de belangrijkste dingen was (naast de locatie, de band, de ringen en de mensen die je bij je dag wilt hebben), was de fotografie! De foto's moeten goed zijn. Dat is (naast de liefde) iets wat blijvend is en wat moet stralen als je ze terugziet. We wilden onszelf in de foto's herkennen en ze hoefden absoluut niet standaard te zijn.

We hebben een aantal fotografen gesproken en gezien. Maar Fardo en Erik sprongen eruit doordat ze spontaniteit en enthousiasme uitstraalden en ze wilden ons echt leren kennen. De eerste vraag die ze stelden was: hoe hebben jullie elkaar leren kennen? Dat had geen enkele fotograaf gevraagd! Dat ze dit later zouden gebruiken voor een mooi verhaal op hun blog, hadden we niet verwacht. Maar het was wel een leuke verrassing, net als de kaart met een foto die na onze huwelijksreis op de deurmat lag en de prachtige USB-stick waar de meer dan 550(!!) foto's van onze trouwdag op stonden.  

De dag zelf ging heel gemoedelijk en Fardo en Erik stelden ons op ons gemak. Bij de fotoshoot konden we onze eigen inbreng en ideeën laten weten zonder dat we ons bezwaard voelden. Fardo en Erik zijn echt twee super leuke mensen die een perfect team vormen, waaruit prachtige foto's voort komen. 

Wij hadden ons geen betere fotograaf/fotografen voor kunnen stellen om onze bruiloft vast te leggen. Nogmaals bedankt!" FAMILIE MEDEMA

"We zijn ontzettend blij met alle foto's! We krijgen veel lovende reacties. Ik hoop jullie in de toekomst weer te kunnen vragen. Bedankt voor de leuke avond!"FLORIAN & WINA

"Nu twee keer een shoot gedaan met Fardo en Erik als fotografen! Wij hadden ons beiden nog nooit echt laten fotograferen maar de sfeer was meteen ontspannen. Tijdens de zwangerschapsshoot werd veel rekening gehouden met aanstaande mama en tijdens het fotograferen van onze prachtige dochter hadden ze heel veel geduld en maakten ze het aangenaam voor ons meisje! 

We hebben echt lol gehad samen en we hebben als eindresultaat veel mooie foto's van Fardo en Erik mogen ontvangen!"SILVIO & ANGELIQUE

"Echte professionals, super mooie foto's! Fardo en Erik zijn heel vriendelijke mensen. We hebben een prachtige avond gehad en dat willen we snel weer!"MACIEJ & ELS

"Eigenlijk was het niet zo'n hele moeilijke keuze voor ons. Erik, de man en partner in crime van Fardo, is een collega van mij. Toen we een fotograaf zochten voor onze bruiloft waren Fardo en Erik de eersten aan wie we dachten. We hadden al eerder foto's gezien die ze hadden gemaakt en hadden de hoop dat ze onze bruiloft ook op een mooie wijze zouden vastleggen.

Dat is ze ruimschoots gelukt! We zijn ontzettend blij met de foto's en kijken er nog regelmatig naar. Alle clichés zijn waar: het was een dag om nooit te vergeten en Erik en Fardo hebben dit op prachtige wijze vastgelegd, authentiek met oog voor de mensen en de emotie. Wat is het waardevol om dat terug te kunnen zien! Bovendien hebben zij door hun manier van werken en humor bijgedragen aan een hele ontspannen en leuke fotoshoot van ons tweeën. Erik en Fardo: bedankt!"

Love Shoot Tuin Kasteel Heeswijk


NIENKE & LEENDERT

"Fardo en Erik hebben onze bruiloft op een ontspannen manier prachtig vastgelegd. Ze hebben onze dag op een natuurlijke en verrassende manier gefotografeerd. Van omkleden tot en met het feest zijn alle mooie, lieve, gekke, ontroerende momenten er prachtig opgekomen. We kijken nog altijd met veel plezier onze foto's terug. Bedankt Fardo en Erik." 

Bruidsfotograaf Drenthe


SAPHIRA & AMAR

"Een spannende dag; met een heleboel momenten van blijdschap en verdriet. Drukte en ook stress komen waarschijnlijk om de hoek kijken. Je trouwdag.

Je hebt nog nooit zo lang 's ochtends voor de spiegel gestaan om je make-up perfect te krijgen, of om die das nu écht eens helemaal goed om te doen. Al je familie komt naar jullie kijken, van alle kanten worden foto's gemaakt, een trouwambtenaar die jullie levensveranderende besluit nu officieel gaat maken, en je hebt samen zóveel voorbereidingen getroffen dat sowieso één van jullie twee zich afvraagt of dat dan allemaal écht wel goed gaat komen op deze spanende dag!

Gelukkig voor ons was daar op die dag dan het moment van verlossing. De fotoshoot; het moment waarop we los kwamen van de drukte en spanning. We hadden samen met het fotografen-duo Fardo en Erik alle tijd om een serie mooie foto's te laten maken. Naast de prachtige foto's en de sfeervolle locatie, heeft het enthousiasme en het leuke contact met Fardo en Erik onze dag heel bijzonder gemaakt.

Als trouwfotografen is dit stel een echte aanrader.

Bedankt Fardo en Erik!"

Bruidsfotografie Dokkum bij Regen


TRYNTSJE

“Een dikke-buiken- of zwangerschapsshoot: het hoefde van mij niet zo. Tot ik me realiseerde dat het achteraf niet meer zou kunnen. Dan was deze zwangerschap voorbij en mijn buik niet meer rond van verwachting. En zo ging ik toch op zoek naar een fotograaf. Ik had al eens eerder mooie foto’s van Fardo gezien en tijdens mijn speurtocht bekeek ik ook haar foto’s nog eens. Het licht en de sfeer van Fardo’s foto’s vond ik mooi en daarom heb ik contact met haar opgenomen. Voorafgaand aan de fotoshoot hebben we wat voorbeelden van foto’s aan elkaar laten zien. Fardo begreep de bedoeling heel goed, een stoere fotoshoot moest het worden. Samen met echtgenoot Erik nam Fardo daar uitgebreid de tijd voor. Wat zijn de foto’s mooi geworden! Nog mooier dan ik had verwacht. De foto’s zjin een geweldige herinnering aan een hele bijzondere tijd. Ik ben er heel blij mee. Bedankt Fardo en tot binnenkort voor het vervolg: een newborn shoot van ons eerste kindje.”AGNES & SJOERD

"Eigenlijk bestonden al onze familiefoto’s uit foto’s met de zelfontspanner, hartstikke spontaan en gezellig voor de herinnering van een te gekke vakantie op Vlieland, maar ik wilde het niet aan de muur. Nét niet scherp, de verkeerde compositie of overbelichting. Ik wilde mooie foto’s aan de muur. Toen zag ik foto’s die Fardo van een dochter van een collega had gemaakt.

Dat was het. Sferische foto’s zonder dat ze er geposeerd uit zien. Nadat we contact hebben gehad over onze wensen van de foto’s, wat ik mooi vind en wat ik ermee voor ogen had, kwam Fardo met een goede conclusie; ‘Dus je wilt eigenlijk een reportage van een gezellige middag in het park.’. Ja, dat wilden wij. Buitenfoto’s, lekker gek doen met z’n allen en dan hopen dat er 1 of misschien 2 mooie foto’s tussen zitten.

We hebben de foto’s gemaakt in de Prinsentuin te Leeuwarden. Het was september dus er was fantastisch herfstlicht. We konden kastanjes gaan zoeken en nog zonder jas buiten rennen, lopen, met de blaadjes gooien en toch stiekem hier en daar wat poseren.

Ik dacht zelf dat er misschien wel een aantal foto’s uit de shoot zouden komen die we in het nieuwe huis konden ophangen. Ook nog een paar leuke voor opa en oma dat zou mooi zijn. Verder verwachtte ik niet veel meer omdat we – mijn man, ik en een tweeling van 2,5 – dit nog nooit eerder hadden gedaan. En een tweeling van 2,5, die nog best verlegen is en niet kan poseren, dat leek me een uitdaging. Dat bleek het ook te zijn.

Het was een hele mooie middag, waarin we veel hebben gelachen en ik eerst wel wat zenuwachtig was van de camera, maar dat verdween snel. Uiteindelijk had Fardo belachelijk veel foto’s gemaakt! Maar er zaten dan ook echt juweeltjes tussen. Het was veel meer dan ik ooit had gedacht. Hele mooie portretfoto’s, groepsfoto’s, zwart-wit en kleur, speels en geposeerd. Alles zat er tussen. Ik was echt verbaasd dat er zoveel gelukt waren en ze hangen nu niet alleen bij ons aan de muur, maar ook bij opa en oma, pake en beppe en alle ooms en tantes!! Heel erg bedankt."LUCINDE

“Door mijn ziekte heb ik een hele verandering qua uiterlijk doorgemaakt, het allerheftigste is dat ik mijn lange lokken gedwongen moest afknippen door de chemo. Het fijne hieraan was wel dat ik zelf het moment koos en het allemaal heb gefilmd, zo hoopte ik dat vrienden en familie het beter konden verwerken en ik zelf natuurlijk ook.

Omdat dit een hele bijzondere periode in mijn leven is wilde ik dat graag vastleggen. Niet met mijn eigen crappy iPhone kwaliteit, maar een professionele fotoshoot. Natuurlijk is het wel een beetje raar om heel random tegen een onbekende fotograaf te zeggen "Hey, ik heb kanker en ben kaal. Wil je wat leuke kiekjes van me maken?" Daarom wilde ik graag iemand die wist van mijn situatie en het daarom misschien ook beter kon laten zien. Gelukkig wilden Fardo en Erik mij helpen en samen planden we een shoot. Ik mocht een bijzondere locatie uitkiezen. Voor mij is het UMCG heel bijzonder. Het voelt alsof het een soort tweede huis is, daarom koos ik voor het UMCG.

25 januari was het zover. Mijn zus ging me opmaken en samen met mijn moeder gingen we op weg naar het UMCG waar de shoot zou plaatsvinden. Ik had echt helemaal geen idee wat ik ervan moest verwachten en was ook wel een beetje zenuwachtig. Gelukkig voelde ik me heel erg op m’n gemak en vond ik het super. De eerste locatie in het UMCG was de fontein. Hier maakten we een aantal hele mooie shots waar ik supertevreden over was. Daarna gingen we door het hele UMCG en stopten we op de plekken waar de belichting goed was. Later deden we nog een keer dezelfde ronde om foto's zonder pruik te maken, dat wilde ik heel graag. Door de chemo ben ik kaal geworden en mijn kale hoofd geeft een heel goed beeld van de hele situatie en waar ik allemaal doorheen moet gaan. Altijd als mensen mij zonder pruik zien zien dan weten ze eigenlijk al wel meteen dat ik kanker heb. Hier schaam ik me niet meer voor. Mijn haar begint alweer te groeien en iedereen is heel benieuwd wat het zal gaan worden.

Fardo en Erik hebben echt hun best gedaan om alle foto's zo mooi mogelijk te maken. Er zijn een heleboel foto's gemaakt en diezelfde avond nog kreeg ik ze binnen. Ik kon niet geloven dat ik dat was. Ik had nooit gedacht dat de foto's zo mooi zouden worden, dat is ook heel gek om over jezelf te zeggen. Ik ben er heel erg trots op.

Een van mijn favoriete foto's is deze. Ik vind zelf de spontane foto's het leukste, waar ik bijvoorbeeld aan het lachen ben, of die waar ik met mijn zus op sta.”
HEDWIG

“In de herfst heb ik Fardo benaderd voor een fotoshoot van mijn hond Ridge. Ik wilde graag een mooie foto van hem aan de muur. Zo spraken we op zondagmorgen af in het Noorderplantsoen, want daar mogen de honden loslopen. Het was droog en het zonnetje kwam er ook nog even bij. Het was een leuke ochtend, Ridge was zo lief en hij vond het best om gefotografeerd te worden. Het zijn hele mooie foto’s geworden waarover ik veel complimenten heb gekregen. Het plantsoen was een mooie achtergrond, de belichting van de foto’s is mooi. Ik ben er heel blij mee. Twee foto’s heb ik uitvergroot op canvas.”FEMKE

“Ik wilde erg graag informatie over fotograferen. Mijn vriend wist wel een collega die er gek van is en die met zijn vrouw fotografeerde. Jullie dus! Het plan was dat jullie ons uitleg zouden geven en ondertussen foto's van onze bijzondere Bengaal zouden maken. De info was erg nuttig en op basis daarvan hebben we zelf ook een camera gekocht. De foto's waren magnifiek! Erg mooi qua lichtinval en hoek van opname. Een aantal foto's hangt nu ingelijst bij ons thuis. Ik kan iedereen een fotoshoot van Fardo Dopstra aanraden!”ANNET

“Regelmatig dacht ik aan een fotoshoot met Liesbeth Wildeveld, de pianiste met wie ik samenspeel, en mijn hoorn. De foto’s zouden wij dan achter de hand hebben als een organisator van bijvoorbeeld huisconcerten daar om zou vragen. Fardo had een aantal fotoshoots op Facebook geplaatst, die vond ik zeer sprekend en helder overkomen.

Fardo was direct enthousiast, toen we haar vroegen of zij voor ons de fotoshoot wilde maken. Ze liet ons nadenken over een geschikte locatie, zodat we ons daar prettig bij zouden voelen. Dat werden uiteindelijk de grote woonkamer en hal in het huis van Liesbeth en de hal van het stadhuis van Groningen.

Na de begroeting ging Fardo met haar assistent Erik direct aan de slag met het testen van de juiste belichting en camerastandpunten. Ondertussen bedachten wij welke pose ons wel leuk leek. Eerst waren Fardo en Erik helemaal gefocust op het afstellen, daarna waren wij ook in beeld en werd overlegd welke standpunten en poses het uiteindelijk zouden worden. Gedurende de sessie werd er meer met ons gesproken en dat voelde goed en coöperatief naar ons toe. Het voelt prettig als de fotograaf je op je gemak stelt, grapjes maakt en je betrekt bij haar ideeën. Met veel geduld en passie zijn er uiteindelijk prachtige foto’s geschoten.

Veel bewondering hebben wij voor de kunst van het vangen van het karakter van ons. Zelfs als je alleen de hoorn ziet, kun je merken welke passie er in het maken van de foto gelegd is. Fardo let veel op details en wacht het goede moment af. Ze componeert als het ware de natuurlijke uitstraling van de personen. Zo komen de foto’s niet ‘gemaakt’ over, maar ze zijn wel gemaakt door Fardo met haar eigen stijl.

De foto’s ga ik gebruiken voor een nieuw te bouwen website, die gericht zal zijn op mijn vak als freelance hoorniste, hoorndocent en het duo piano en hoorn met Liesbeth Wildeveld of ons trio ‘Ellian’ met de zangeres Ellen Klopstra. Daarnaast kunnen we de foto’s ook gebruiken bij vooraankondigingen voor concerten en in folders voor concerten.

De foto’s zijn zo prachtig, die kunnen niet in een album worden weggestopt.”


Copyright © Fardo Dopstra 2021