Fardo Dopstra Fotografie
Home »
FAQ

FAQ

Fotografeer je al lang?

Professioneel sinds 2015/2016. Maar eigenlijk al van kinds af aan. Ik had op vakantie altijd mijn eigen (compact)cameraatje mee en van de rommelmarkt kwam ik terug met een 35-millimetercamera waar cassettes in moesten. Wonderlijk vond ik dat. Sinds 2013 fotografeerde ik met een digitale spiegelreflexcamera. Toen ik die in handen nam, was het hek van de spreekwoordelijke dam. Inmiddels zit er een set spiegelloze camera’s in de tas.

Wat voor apparatuur gebruik je?

Ik heb vier Canon systeemcamerabody’s en een aardige verzameling aan lenzen. Onze Profoto flitsers komen uit de tas als dat nodig is/iets toevoegt. Eigenlijk moet ik natuurlijk WE zeggen, want ik eigen me natuurlijk geen vier camera’s toe. Eerlijk delen, allebei twee :) Ben je geeky en wil je alle technische specs, kom dan koffiedrinken met Erik en hij zorgt - met liefde - voor een avondvullend programma.

Heb je een assistent of second shooter?

Wij zijn een setje - zowel privé als in de fotografie. Ik kan me geen betere partner en collega wensen dan Erik. Zo is het ook mogelijk om het aankleden en de kapper op een bruiloft bij beide partijen vast te leggen - zo zien jullie een deel van de dag waar je niet persoonlijk bij was, en kunnen jullie nog meer met elkaar delen. Het is wel eens voorgekomen dat we een extra assistent meenamen naar een bruiloft. Als we zoiets doen, is dat altijd iemand die we goed kennen en die de nodige fotografieskills heeft, en overleggen we dat altijd van tevoren met je. Dat is ook iemand met wie we vaker gewerkt hebben. Erik en ik hebben niet alleen samen gestijldanst, maar we dansen gedurende jullie dag ook om elkaar heen (zodat je niet ons in elke foto erbij hebt staan). Gezien de aanwezige ruimte, is twee fotografen meestal het maximum.

Kunnen we ook een van jullie boeken voor onze bruiloft?

Ons product is een combinatie van ons beider creativiteit, talent en samenwerking. Het is niet mogelijk om slechts een van ons te boeken voor jullie bruiloft. Teamwork makes the dream work.

Wat zijn je prijzen?

Voor een bruiloft hangt het er vanaf wat jullie precies willen. Stuur me vrijblijvend een bericht en ik zal je zo snel mogelijk onze brochure sturen. Voor andere prijzen verwijs ik je graag naar deze pagina.

Hoe lang duurt een fotoshoot?

Dat hangt er vanaf wat voor sessie je boekt. Een love shoot duurt in de regel 1-1,5 uur, voor een Day in the life sessie boek je me vanaf drie uren, en bruiloften starten met een pakket vanaf 8 uren.

Kunnen we je ook voor een paar uurtjes boeken op onze bruiloft?

Gezien het beperkte aantal dagen dat wij bruiloften kunnen fotograferen, kiezen wij ervoor om op die dagen de gehele dag aanwezig te zijn. In de praktijk is dat tussen de 10 en 14 uren. Het langer samen zijn met het bruidspaar en de gasten levert ook echt andere foto’s op dan voor een paar uurtjes ingevlogen worden.

Hoe lang van tevoren moeten we jullie boeken voor onze bruiloft?

Het liefst zo vroeg mogelijk. Wij willen graag alles goed met jullie doorspreken van tevoren en de ons deel qua voorbereiding voor jullie grote dag goed mogelijk voor elkaar hebben. We nemen slechts een beperkt aantal bruiloften per jaar aan om de kwaliteit en onze persoonlijke aanpak te kunnen borgen - en zelf aan iedere bruiloft plezier te beleven. Bovendien zijn de populaire trouwmaanden geliefd. Hoe vroeger, hoe beter dus. Doorgaans boeken bruidsparen ons ongeveer anderhalf jaar voor de trouwdatum. Kom je vier maanden voor je bruiloft nog met een verzoek, dan is de kans groter dat we al geboekt zijn voor jullie datum.

Kun je een datum voor ons vrijhouden als we het nog niet zeker weten?

Helaas kan ik geen opties op data geven. We hebben ieder seizoen beperkte ruimte en we zouden geen ‘nee’ willen verkopen aan iemand die het wel zeker weet omdat er met potlood een ‘misschien‘ staat. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. We zijn enthousiast om te werken met mensen met wie we viben!

Kan ik een newborn shoot bij je boeken?

In een Day in the life sessie is het mogelijk dat ik foto’s maak van jullie als gezin met kersverse uitbreiding. Met een pasgeboren kindje is het zeker een speciale tijd om vast te laten leggen. Losse newborn shoots of geposeerde newborn shoots doen wij niet meer.

Komen jullie met zijn beiden naar een Day In The Life?

Gezien de aard van een dergelijke shoot komt Fardo voor deze sessies in haar eentje. Wil je een DITL met alleen Erik, vul dan het contactformulier in en vraag het hem lief.

Wat als we een fotoshoot hebben geboekt en het is beestenweer?

Meestal zijn de voorspellingen negatiever dan het weer op de dag zelf. Overigens komt het voor dat het tijdens de shoot eventjes een beetje regent, maar daar valt wel mee of omheen te werken. Voorafgaand aan een fotoshoot houd ik het weer nauwlettend in de gaten. Mocht het ongeschikt zijn om te fotograferen, dan wijken we uit naar de afgesproken reservedatum. Het is me nog nooit overkomen dat het ook op de reservedatum niet gelukt is.

Voor een DITL maakt het weer niet uit.

Hoeveel foto’s krijg ik?

Bij een kleinere shoot of een Day in the life hangt het van het pakket af wat je kiest, check daarvoor de brochure of de pagina met de prijzen. Bij een bruiloft krijg je 400 foto’s of meer. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe lang we voor jullie komen fotograferen. We bieden pakketten van 10-14 uren aan. En het hangt er natuurlijk ook van af wat er allemaal gebeurt op jullie trouwdag. We hebben in ieder geval geen streefgetal, we’ll go with the flow op jullie grote dag. We hebben overigens nog nooit een enkele klacht gehad over het aantal geleverde foto’s. Je krijgt altijd je foto’s op hoge resolutie digitaal aangeleverd voor persoonlijk gebruik. Alle foto's zijn vrij van watermerken en worden met de hand nabewerkt.

Mag ik de RAW-bestanden?

Het korte antwoord: ik lever nooit RAW-bestanden aan. Ik doe NOOIT onbewerkte foto's de deur uit. De bestanden die je krijgt zijn JPEG-bestanden in de hoogst mogelijke resolutie.
Het langere antwoord: vergelijk mijn diensten met die van een restaurant. Als je naar een restaurant gaat, wil je daar graag lekker eten. De koks kopen daarom de beste ingrediënten in en ontwikkelen hun eigen recepten om de gasten van een heerlijke maaltijd te voorzien. Je betaalt om aan een mooi gedekte tafel te eten van mooi servies, in het pand waar het restaurant gevestigd is, en je betaalt voor het talent van de kok die jouw schotel precies goed weet te kruiden. Je gaat in het restaurant niet naar de keuken om te vragen naar de rauwe kip. Ik serveer geen rauwe kip. Never. Ever. Als je graag wilt leren koken, volg je een koksopleiding, workshop of cursus, en je gaat naar de markt of de supermarkt voor verse ingrediënten. Niet naar het restaurant.

Kan ik bepaalde foto’s in kleur en zwart-wit krijgen?

Per foto bekijk ik of deze het best tot zijn recht komt in kleur of zwart-wit. Mocht je speciale wensen hebben, dan kunnen we die voorafgaand aan de shoot bespreken. Een complete gallery aanleveren in zowel zwart-wit als kleur, doe ik dus ook niet.

Mijn vraag staat er niet bij!

Voel je vrij om hem alsnog te stellen: stuur een berichtje via het contactformulier en ik beantwoord hem met liefde voor je.


©2023 Fardo Dopstra


Copyright © Fardo Dopstra 2021