Fardo Dopstra Fotografie
Home »
Info »
FAQ

FAQ

Fotografeer je al lang?

Ja, eigenlijk al van kinds af aan. Ik had op vakantie altijd mijn eigen (compact)cameraatje mee en van de rommelmarkt kwam ik terug met een 35-millimetercamera waar cassettes in moesten Wonderlijk vond ik dat. Sinds 2013 fotografeer ik met een digitale spiegelreflexcamera. Toen ik die in handen nam, was het hek van de spreekwoordelijke dam.

Wat voor apparatuur gebruik je?

Ik heb twee Canon camerabody’s en een aardige verzameling aan lenzen, en werk ook met flitsapparatuur als dat nodig is/iets toevoegt.

Heb je een assistent of second shooter?

Als het kan, neem ik mijn man Erik mee. Op een bruiloft doe ik dat zeker. Hij zorgt ervoor dat het materiaal dat we bij ons hebben, in topconditie blijft, en op de belangrijke momenten fotografeert hij mee. Zo is het ook mogelijk om het aankleden en de kapper op een bruiloft voor zowel de bruid als de bruidegom vast te leggen - dan gaat Erik naar de bruidegom en ik zelf naar de bruid.

Wat zijn je prijzen?

Voor een bruiloft hangt het er vanaf wat jij precies wilt. Stuur me vrijblijvend een bericht en ik zal je zo snel mogelijk onze brochure sturen. Voor andere prijzen verwijs ik je graag naar deze pagina.

Hoe lang duurt een fotoshoot?

Een portretsessie duurt doorgaans zo’n anderhalf uur. Voor een bruiloft is dat alweer anders. Een kortere sessie, bijvoorbeeld voor profielfoto's of zakelijke foto's duurt wat korter.

Wat als we een fotoshoot hebben geboekt en het is beestenweer?

Voorafgaand aan een fotoshoot houd ik het weer nauwlettend in de gaten. Mocht het ongeschikt zijn om te fotograferen, dan wijken we uit naar de afgesproken reservedatum. Het is me nog nooit overkomen dat het ook op de reservedatum niet gelukt is.

Hoe lang van tevoren moeten we je boeken voor onze bruiloft?

Het liefst zo vroeg mogelijk. Wij willen graag alles goed met jullie doorspreken van tevoren en de werkzaamheden voor jullie grote dag goed voorbereiden. Bovendien zijn de populaire trouwmaanden geliefd. Hoe vroeger, hoe beter dus. Doorgaans boeken bruidsparen ons ongeveer een jaar voor de trouwdatum. Kom je vier maanden voor je bruiloft nog met een verzoek, dan is de kans groter dat we al geboekt zijn voor jullie datum.

Kun je een datum voor ons vrijhouden als we het nog niet zeker weten?

Helaas kan ik geen opties op data geven. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Hoeveel foto’s krijg ik?

Bij een portretsessie krijg je minimaal 35, bij een bruiloft gemiddeld 250 of meer. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe lang ik voor jullie kom fotograferen. Je krijgt altijd alle foto’s op hoge resolutie digitaal aangeleverd en je mag daar, voor persoonlijk gebruik, mee doen wat je wilt. Alle foto's zijn vrij van watermerken en worden met de hand nabewerkt.

Mag ik de RAW-bestanden?

Het korte antwoord: ik lever nooit RAW-bestanden aan. Ik doe NOOIT onbewerkte foto's de deur uit. De bestanden die je krijgt zijn JPEG-bestanden in de hoogst mogelijke resolutie.
Het langere antwoord: vergelijk mijn diensten met die van een restaurant. Als je naar een restaurant gaat, wil je daar graag lekker eten. De koks kopen daarom de beste ingrediënten in en ontwikkelen hun eigen recepten om de gasten van een heerlijke maaltijd te voorzien. Je betaalt om aan een mooi gedekte tafel te eten in het pand waar het restaurant gevestigd is, en je betaalt voor het talent van de kok die jouw kipschotel precies goed weet te kruiden. Je gaat in het restaurant niet naar de keuken om te vragen naar de rauwe kip. Ik serveer geen rauwe kip. Never. Ever. Als je graag wilt leren koken, volg je een koksopleiding, workshop of cursus, en je gaat naar de markt of de supermarkt voor verse ingrediënten. Niet naar het restaurant.

Kan ik bepaalde foto’s in kleur en zwart-wit krijgen?

Per foto bekijk ik of deze het best tot zijn recht komt in kleur of zwart-wit. Mocht je speciale wensen hebben, dan kunnen we die voorafgaand aan de shoot bespreken.

Mijn vraag staat er niet bij!

Voel je vrij om hem alsnog te stellen: stuur een berichtje via het contactformulier en ik beantwoord hem met liefde voor je.


©2018 Fardo Dopstra


Copyright © Fardo Dopstra 2021