Weekend IJsland – Reykjavik – Akureyri – Vik – Ingólfshöfði

Weekend IJsland – Reykjavik – Akureyri – Vik – Ingólfshöfði

Met ingehouden adem liep ik op hem af. Hij stond op een heuvel, zwart haar wapperend in de wind, met een zonsondergang van roze en paars achter hem. Langzaam draaide hij zijn hoofd naar me toe.

En nee, dit betrof niet mijn knappe man.

Mijn object van affectie was IJslands, had een schofthoogte van ongeveer 1.40 meter, en vlak nadat ik de sluiter van mijn Mark III indrukte, liep hij naar een sappig polletje gras iets verderop, bij de ondergaande middernachtzon vandaan.

Deze sprookjesachtige scène speelde zich ergens af langs de rondweg van IJsland. In onze huurauto waren we in een dag de hele zuidkust langs gecrost. Twee keer, eigenlijk. Onder het mom van ‘we slapen wel in het vliegtuig’ besloten Erik en ik dat we het uiterste uit ons weekend IJsland wilden halen. Zo kwam het dat we tegen half twaalf ‘s avonds nog volop genoten van onze dag. Leuke IJslanders als mijn sunset boy kwamen we volop tegen.

IJsland in de zomer

Wij kozen ervoor om in de zomer naar IJsland te gaan. Omdat ik een poolwinter niet trek, maar ook zeker omdat je ‘s zomers ongeveer 21 uur zonlicht hebt. De koperen ploert duikt maar heel even onder de horizon. Voor iemand die van fotograferen houdt, is dat natuurlijk fantastisch. De zonsondergang bij concertgebouw Harpa, bij de haven van Reykjavik, is ook niet beroerd trouwens.

Blauwpaarse lupine, werkelijk tot zover het oog reikt. Heb je enig idee hoeveel bloemen dat zijn? Lavavelden. Een gletsjer die zich boven het vuur in de grond langzaam naar de oceaan toe rolt… Deze betoverende landschappen zie je als je via de ‘1’ de zuidkust ontdekt. Naar watervallen hoef je niet op zoek: de elementen banen zich hier wel een weg. Als je eenmaal de frisse IJslandse lucht in je longen hebt gelaten, voelt de lucht van thuis als smog.

In de rechterhoek onderaan bovenstaande foto, vlakbij het logo, staan twee schapen. Dat geeft een beetje een idee van de schaal.

Deze gletsjer is enorm. Boven het logo rechtsonderaan staan twee grote boerderijen. Just sayin’

 

Het noorden van IJsland

Het noorden van het eiland is zo mogelijk nog ongerepter en onaangeroerder. Vliegen vanaf Reykjavik naar Akureyri duurt een klein uurtje en je kan die gave gletsjer, de grootste van Europa, van boven bekijken. Ik dagdroomde over de dag dat ik een drone heb – bovenaanzichten vind ik op de een of andere manier zo kalmerend – en toen ik weer met beide benen op de grond stond, liet ik me meevoeren naar zwavelputten, kraters, kleine watervallen als Goðafoss, en de grootste waterval van Europa: Dettifoss. Nummer 1 op Eriks verlanglijstje in IJsland was dit natuurschoon van 44 meter hoog en 100 meer breed.

Minder kans op succes had mijn nummer 1. Het mysterie waar papegaaiduikers het grootste gedeelte van het jaar vertoeven, is nog door niemand opgelost. Wij hadden het geluk dat we met een excursie naar schiereiland Ingólfshöfði gingen waar een beschermd broedgebied is, maar ook dat betekende nog geen garantie. Voor hetzelfde geld waren de vogels de zee op om vis te zoeken voor zichzelf en hun jongen. Ondanks stomme mensenouders die niet op hun kinderen letten, heb ik de foto’s kunnen maken die ik wilde. Erik was opgelucht dat ik niet van de klifffen gesodemieterd was. Eind goed, al goed.

 

Maar wacht. Dat was niet het einde van onze trip. Met vers fruit, smoothies en een silica masker dobberden we decadent een ochtendje in het warme water van de Blue Lagoon. Het excuus voor onze decadence day was dat we twee jaar getrouwd waren. Rozig van het badderen rolden we restaurant Lava in, waar we ons hebben gelaafd aan een heerlijk driegangendiner met een glaasje bubbels.

Ik weet wat jij nu denkt.

Say no more! Ik wil praktische info over een weekend IJsland!

 

Stopover Icelandair

Toen we onze trip naar New York planden, bleek dat een rechtstreeks ticket naar the big apple even duur was als een ticket van Icelandair met tussenstop en twee nachten hotel op IJsland. Makkelijke keuze, of niet soms? We wilden altijd al naar IJsland. Icelandair heeft het toerisme op het eiland echt een boost gegeven met hun stopover. Je kunt, als je Icelandair vliegt, maximaal zeven dagen op IJsland verblijven zonder bij te betalen voor je retourticket. Een weekend IJsland werd zo wel heel aantrekkelijk.

Accommodatie en vervoer Reykjavik

Icelandair is een zeer prettige vliegmaatschappij. Ik kende ze al omdat ik in het verleden hier mijn tickets naar Minneapolis kocht. Ik ben niet zo goed in acht uren in een krappe stoel zitten en na dik drie uur vind ik het prettig dat ik even een stukje kan lopen en dan pas die andere zes uur hoef te zitten.

Op het vliegveld kochten wij een kaartje voor de bus naar Reykjavik. Kosten: omgerekend ongeveer 17 euro. In de stad stapten we over op kleine shuttlebusjes, waardoor we niet eerst langs allerlei andere hotels hoefden voor we het onze bereikten. Via de website van Icelandair boekten we Hotel Marina. Pluspunten: heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet, shampoo met lokale kruiden, prima restaurant waar ook veel locals kwamen eten.

Excursies IJsland

De excursie naar Ingólfshöfði boekten we bij www.localguide.is. Achteraf bezien was de speciale fotografie-excursie die zij organiseren, beter geweest voor ons, maar tijdstechnisch was dat voor ons vanuit Reykjavik niet te doen.

Air Iceland (niet te verwarren met Iceland Air!) organiseerde de Dettifoss Grand Tour. Met internet en een creditcard kom je een heel eind. Vliegen was de enige manier om in een dag redelijk wat van het noorden te zien. We kozen voor een tour met een aardige buschauffeur om zelf die dag niet vermoeid te worden door autorijden. In deze tour boek je een vliegticket en een reis van Akureyri naar het gebied rondom Lake Myvatn en haar kraters, het Dimmuborgir lava labyrint, de Hverarond mud pots, Dettifoss, Vatnajokull National Park, Jokulsargljufur canyon, Hljodaklettar (de echo kliffen) – Asbyrgi, een rotsformatie in de vorm van een hoefijzer (horse shoe bend maar dan niet in de Grand Canyon zeg maar), en het vissersdorpje Husavik.

Weekend IJsland?

Een weekend IJsland, is dat de moeite waard en kun je dan genoeg van het land zien? IJsland is een van de mooiste landen waar ik ooit geweest ben. Of je nu een weekend, een midweek of een maand gaat, de natuur in the land of fire and ice zal je betoveren.

Een groot nadeel is wel dat alles er peperduur is. Wij hebben net weer een stopover geboekt voor deze zomer, als we vrienden in Minneapolis gaan bezoeken. Een week in Hotel Marina in Reykjavik is duurder dan een week in ons favo hotel in New York. De prijzen van de Blue Lagoon zijn ook omhoog geschoten vergeleken twee jaar terug.

Liever een wat betaalbaarder charge of scenery? Check deze blogs die ik maakte over:

Een weekend Lissabon

Een week in Barcelona 

 

Liefde voor deze blogpost en tips voor onze volgende stopover mag je hieronder achterlaten, vind ik leuk!